Nieuwe aanpassingen voor stadion FC Excelsior

Oefenproject klas 1. Odrachtgever: Excelsior Rotterdam.

Stadion Woudenstein is het kleine voetbalstadion van FC Excelsior in de wijk Kralingen van Rotterdam. Excelsior werd opgericht op 23 juli 1902 door een groepje Kralingse vrienden dat regelmatig bijeenkwam op Woudenstein om met elkaar te voetballen.

Het stadion is toe aan verandering. De toeschouwer van vandaag heeft andere behoeftes dan die van 1902. Eten, drinken en veiligheid zijn belangrijke punten die om verandering vragen. Tegelijkertijd wil de club de gezellige sfeer en het kleinschalige karakter behouden. De leerlingen van klas 1 ontwerpen in dit oefenproject een aanpassing voor het huidige Excelsior stadion die het comfort en de veiligheid van de bezoekers vergroot

Simulatie bij de NS

Onderzoeksopdracht klas 4. Opdrachtgever: NS

De NS voorspelt een toename van het aantal treinreizen (lees verplaatsingen) in 2040 van ruim 30% procent, ten opzichte van 2018. In 2018 werden 58 miljoen reizen per trein afgelegd. Het huidige spoor moet daarom beter én slimmer benut worden. Dit betekent dat er meer treinen op het bestaande spoor zullen rijden en dat treinen elkaar sneller opvolgen.

ProRail wil graag dat klas 4 van ons Technasium zoek naar innovaties die ervoor zorgen dat meer mensen per trein kunnen reizen, zonder negatieve invloed op de reisbeleving en het comfort, terwijl het aantal sporen gelijk blijft. Wel mag het ontwerp van de perrons veranderen. Voor deze opdracht gebruiken we een simulatieprogramma van de NS.

Drones bij de brandweer

Onderzoeksopdracht Klas 2. Opdrachtgever: Brandweer Team Digitale Verkenning, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De dienst Digitale Verkenning gebruikt drones om verkenningsvluchten uit te voeren bij brand, om zo situaties beter te kunnen inschatten, voordat mensen worden ingezet. Tegenwoordig wordt gekeken hoe AI kan worden ingezet om op basis van ervaring situaties nog beter te kunnen herkennen. Het lastige van vliegen in binnenruimtes en bijvoorbeeld in de bossen zijn de mogelijke obstakels. Hoe kunnen instellingen zoals de brandweer drones nog beter inzetten, en hun piloten nog beter trainen voor gevaarlijke missies?

De leerlingen van Havo klas 2 oefenen in de klas met het vliegen met kleine drones, en bouwen obstakels om drones-piloten beter te kunnen trainen, als voorbereiding op het uitvoeren van gevaarlijke missies.

Robots in het Onderwijs

Onderzoeksopdracht klas 3. Opdrachtgever: Hogeschool Rotterdam, Technische Informatica.

Robots spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het belangrijk om jongeren daar goed op voor te bereiden, te beginnen met het inzoomen op de inzet van robots in het onderwijs. Het Libanon Lyceum is samen met Hogeschool Rotterdam op zoek naar creatieve invullingen hiervoor. De input van leerlingen zelf, als ervaringsdeskundigen, mag hierbij niet ontbreken.

Een Bypass voor de Van Brienenoordbrug

Onderzoeksopdracht klas 3. Opdrachtgever: Rijkswaterstaat

De Van Brienenoordbrug is niet meer weg te denken uit Rotterdam en is één van de drukste bruggen in Nederland. Per dag rijden maar liefst 230.000 voertuigen over de brug, passeren er 120.000 schepen per jaar en gaat de brug 150 keer open. Doordat de brug door de jaren heen meer en meer is belast, is er slijtage ontstaan en om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen is vervanging en renovatie van delen van de brug noodzakelijk. De huidige en geplande renovaties aan bruggen en tunnels in de regio Rotterdam belemmert te veel het wegverkeer en zorgen voor lange files op de omleidingsroutes rondom Rotterdam. Om die reden wil Rijkswaterstaat tijdens afsluitingen van grote bruggen (zoals deze) alternatieve oplossingen kunnen bieden. De leerlingen van het Technasium uit klas 3 onderzoeken de mogelijkheden om een bypass te ontwerpen voor de van Brienenoordbrug.

De slimme halte van de RET

Klas 2 Ontwerpopdracht. Opdrachtgever: RET.

De RET streeft naar efficiënt en comfortabel reizen in de stad, en een goede begeleiding van reizigers in het OV is daarbij van belang. Een goede communicatie met de reiziger hoort daarbij. De RET wil zich voortdurend ontwikkelen, en daarom worden innovaties in de praktijk getest in de Slimme Tram, die ondertussen in de gewone dienstregeling rijdt in Rotterdam. In deze slimme tram worden innovaties ook getoetst aan de reizigers zelf, bijvoorbeeld met enquêtes of een Emoji terminal.

De RET wil daarnaast ook een slimme tramhalte ontwikkelen, die met hetzelfde doel om innovaties te testen wordt geplaatst op een centrale en bestaande tramhalte in Rotterdam, bijvoorbeeld naast CS. Deze halte functioneert dus als gewone halte, maar ook als proeftuin, waar allerlei innovaties uitgeprobeerd worden, op het gebied van comfort, beleving, communicatie, duurzaamheid en sociale veiligheid.

De leerlingen uit klas 2 ontwerpen voor de RET deze slimme halte.

Kennismakingslessen groep 8

filmpje Lego League