Vwo XL
Gymnasiumbrugklas
In de vwo XL-brugklas krijg je bij alle vakken verdieping en verrijking. Het Technasium is een verplicht onderdeel van het curriculum, net zoals het gymnasiumprogramma: Klasieke Vorming aan de hand van de vakken Latijn en Grieks en met aandacht voor de Klassieke Oudheid.
Talentklassen
Wij organiseren elk jaar talentklassen in bijvoorbeeld Art, Culture, Design & Media, Information Technology, Science & Philosophy en Sports & Fun. Deelname is niet verplicht, maar wel heel leuk. Bovendien ontdek en ontwikkel je op deze manier talenten waarvan je wellicht niet wist dat je ze had.
Aan het eind van de brugklas ga je naar een tweede klas op havo-, atheneum- of gymnasium-niveau, afhankelijk van je cijferlijst.
Bekijk de PTO (bevorderingsnormering) voor havo/vwo 1
Bekijk de PTO (bevorderingsnormering) voor vwo XL 1
Technasium
Het Technasium kent één vak: Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Je werkt in projecten van zeven of acht weken aan oplossingen voor bestaande technische of technologische problemen, in opdracht van een echt bedrijf of echte instelling.
In de havo/vwo-brugklas kun je voor Technasium kiezen en aan het eind van de brugklas maak je de keuze of je doorgaat met het Technasium. In de VWO XL brugklas is het vak O&O verplicht.
Vwo 2
Het tweede leerjaar is uitdrukkelijk bedoeld om erachter te komen of je goed kunt functioneren op het vwo- of vwo XL-niveau. In principe kun je in de tweede klas niet doubleren. In de lessentabel zie je welke vakken in je de tweede klas krijgt en hoeveel uur per week ieder vak gegeven wordt.
Als jij aan het eind van de havo/vwo-brugklas gekozen hebt voor het Technasium, krijg je het vak O&O ook in de tweede klas. De vakken beeldende vorming en maatschappijleer vallen dan af.
Heb je in de vwo XL brugklas aan het einde van het jaar gekozen om door te gaan met gymnasium, dan heb je ook les in de verplichte vakken Latijn en Grieks. Als je in de tweede klas niet doorgaat met vwo XL, dan kies je één van de keuzevakken beeldende vorming of muziek.
Volg je 2 vwo XL, dan maak je aan het einde van dit leerjaar de keuze tussen gymnasium en Technasium: ga je door met Latijn en Grieks of kies je voor het vak O&O.
Bekijk de PTO (bevorderingsnormering) voor vwo 2
Bekijk de PTO (bevorderingsnormering) voor vwo XL 2
Vwo 3
Het derde leerjaar is een belangrijk jaar: je moet namelijk het vakkenpakket kiezen waarin je examen wilt doen. Je kunt dan kiezen uit de vier profielen:
• Cultuur en Maatschappij (CM)
• Economie en Maatschappij (EM)
• Natuur en Gezondheid (NG)
• Natuur en Techniek (NT)
Het aanbod van vakken in het profieldeel is deels voorgeschreven en deels door de school te bepalen. Het aanbod van vakken in het vrije deel mag geheel door de school worden bepaald. In je loopbaan- en beroepsoriëntatie word je begeleid door je decaan en mentor.
Dit leerjaar volg je op het gymnasium nog zowel Grieks als Latijn. Na het derde leerjaar vervalt het vak Grieks en volg je in de bovenbouw het vak Latijn om examen op gymnasiumniveau te kunnen doen. Gymnsiasten volgen dit leerljaar geen O&O, maar kunnen dit vak in de bovenbouw wel weer kiezen in de profielen Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek.
Bekijk de PTO (bevorderingsnormering) voor vwo 3
Bekijk de PTO (bevorderingsnormering) voor vwo XL 3
Vwo 4, 5 en 6: de bovenbouw
Vwo 4, 5 en 6: de bovenbouw
In het vierde leerjaar start je met het door jou in 3 vwo gekozen vakkenpakket en in het zesde leerjaar doe je er examen in. Alle cijfers uit vwo 4, vwo 5 en vwo 6 tellen mee in je eindcijfer.
Tijdens de ouderkennismakingsavonden aan het begin van het schooljaar lichten wij de structuur in de bovenbouw uitvoerig toe. Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) van jouw leerjaar staat per 1 oktober op de website. Hierin wordt de gang van zaken rond leerstof, toetsing en examens uitvoerig behandeld.
Bekijk de PTA (bevorderingsnormering) voor vvo 4
Bekijk de PTA (bevorderingsnormering) voor vvo 4 XL
Bekijk de PTA (bevorderingsnormering) voor vwo 5
Bekijk de PTA (bevorderingsnormering) voor vwo 5 XL
Bekijk de PTA (bevorderingsnormering) voor vwo 6
Bekijk de PTA (bevorderingsnormering) voor vwo 6 XL
Contact
Heb je vragen over het vwo of aan de decaan voor het vwo? Neem dan contact op met:
Meneer R. Dröge
teamleider klas 1 mavo-havo-vwo | dgr@llr.nl
Mevrouw S.H.K. de Jong
teamleider klas 2 en 3 havo-vwo | jon@llr.nl
Mevrouw K.I. Dongor
teamleider klas 4, 5 en 6 vwo | gol@llr.nl
Mevrouw M. van der Loos
Leerlingcoördinator locatie Mecklenburglaan | los@llr.nl
Mevrouw N. Ivanovski
Leerlingcoördinator locatie Ramlehweg | ivk@llr.nl
Mevrouw M. Machtan
decaan mavo, havo en vwo | mct@llr.nl