Onderzoek & Ontwerpen
Wat is O&O?
Het Technasium kent één vak: Onderzoek & Ontwerpen, afgekort O&O. De leerlingen die dit vak volgen, werken in projecten van zeven of acht weken aan oplossingen voor bestaande technische of technologische problemen, in opdracht van een echt bedrijf of instelling.
Een project resulteert steeds in een onderzoeksrapport of een ontwerp ondersteund door een ontwerprapport. In de vorm van een pitch wordt het resultaat gepresenteerd aan een jury, bestaande uit docenten en de opdrachtgever.
Elk project begint met een kick-off op locatie, waarbij de opdrachtgever een toelichting geeft op de opdracht. De leerlingen werken in kleine groepjes; ze leren creatief denken, samenwerken en taken verdelen, een plan van aanpak maken, vooronderzoeken doen, een onderzoeksopzet maken, rapporten schrijven, maquettes bouwen, schetsen, technisch en 3D-tekenen en tenslotte presenteren.
Het vak O&O heeft een doorlopende leerlijn: van de brugklas tot en met het havo/vwo schoolexamen, waarvoor een meesterproef wordt afgelegd. Elk project wordt voorafgegaan door een gerelateerde vaardigheidstraining of cursus. Je zou het vak O&O kunnen zien als een introductie op een (technische) universiteit.
De opdrachten bij O&O zijn gerelateerd aan één of meer van de zeven bètawerelden en leveren zo mogelijk inhoudelijk een bijdrage aan één of meer van de zeventien Global Goals van de VN, zoals het onderzoeken en bestrijden van oorzaken van klimaatverandering.
Huub van der Loo
Opleiding:
Fontys Hogescholen, 1e graad docent
Certificaat docent O&O, Schrijverscoach
Connie Hemerik
Opleiding:
1e graad docent
Certificaat docent O&O
Cathelijn van Wijngaarden
Opleiding:
1e graad Beeldende Kunsten en Kunstgeschiedenis
Certificaat docent O&O
Dorine Verbaan
Opleiding:
Bouwkunde Master, TU Delft
1e graad docent O&O, TU Delft
1e graad docent Wiskunde, TU Delft
Mohamed Hajji
Opleiding:
Technasiumcertificaat TOA
O&O in het vakkenpakket
Technasium
Technasium is een formule voor beter bètaonderwijs voor havo en vwo. En dat is nodig. In de derde klas van het havo en het vwo worden de leerlingen al geacht een profiel te kiezen, waarmee een bepaalde richting wordt ingeslagen wat betreft vervolgopleiding en beroepskeuze. Dat is erg vroeg! Aan het eind van de derde klas heeft een leerling normaal gesproken nog geen goed beeld van de mogelijkheden die de moderne wereld van bèta en techniek biedt, en hoe leuk en interessant deze wereld kan zijn.
Technasium wil daar verandering in aanbrengen door de leerlingen vanaf de eerste klas op een uitdagende en leuke manier te laten zien hoe bèta en techniek verweven zijn in ons dagelijks leven, en de leerlingen uit te dagen om realistische vraagstukken uit dit gebied te onderzoeken en er oplossingen voor te bedenken en te ontwerpen. Technasium koppelt denken aan doen. Niet alleen theorie, maar ook praktijk. Onderzoek & Ontwerpen is een door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend examenvak. Op het Libanon Lyceum is Onderzoek & Ontwerpen in het eerste en tweede leerjaar een verplicht vak in de Wereldklassen XL (Gymnasium). In de derde klas maken de leerlingen een keuze tussen Gymnasium (Latijn en Grieks) en Technasium.
Erkend examenvak
In de brugklassen havo/vwo bieden wij ook Onderzoek & Ontwerpen aan, zodat ook leerlingen op havo- en vwo-niveau een Technasiumopleiding kunnen volgen.
In havo 4 en vwo 4 kan het vak Onderzoek & Ontwerpen als profielvak worden gekozen in de profielen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek, ook als het vak in de derde klas niet is gevolgd. Onderzoek & Ontwerpen wordt in havo 5 en vwo 6 afgesloten met een schoolexamen.
Mecklenburglaan
De O&O studio aan de Mecklenburglaan beslaat de hele zolder van het gebouw plus een presentatieruimte op de verdieping daaronder. Er zijn verschillende open zones die samen de Werkplaats worden genoemd, zoals de Denktank, de Pitstop, het Atelier en de Robotica-ruimte.
In de Denktank staan banken om te brainstormen, maar hier worden soms ook presentaties gehouden, of via het TV scherm en Apple TV klassikaal instructies gegeven door de docent. De Presentatieruimte zelf, verbonden met de zolder door een inwendige trap, wordt gebruikt voor presentaties van de leerlingen. Er staat een tribune, er zijn tafels voor de jury en er is een groot scherm voor de presentaties. De leerlingen werken op een van de 60 laptops en kiezen zelf een werkplek. In het Atelier staan machines voor materiaalbewerking, om bijvoorbeeld maquettes te kunnen maken. Daarnaast is een opslagruimte voor materiaal en werkstukken.
Ramlehweg
De O&O studio in het gebouw aan de Ramlehweg heeft een entresol met 6 werkplekken, daaronder nog eens 4 werkplekken, een aan het raam en nog eens twee in de kelder daaronder.
De trap naar de entresol kan bij presentaties worden uitgeschoven tot een tribune over de breedte van het lokaal. Daar kunnen, bij presentaties 0ngeveer 25-30 mensen zitten. Onder de trap is opslagruimte voor 30 laptops.
Onder de entresol is een afsluitbare glazen ruimte waarbinnen machines staan voor materiaalbewerking, om maquettes te kunnen bouwen. Voorin het lokaal zijn twee pitstops gemaakt voor docenten, om staand werkoverleg te kunnen voeren met groepjes leerlingen. De werktafels zijn draaibaar en kunnen ook een platform vormen, met daarachter een ProWise scherm voor presentaties.
Stichting Technasium
Alle scholen die zich Technasium noemen, zijn aangesloten bij de landelijk opererende Stichting Technasium. Het idee voor Technasium is in 2003 ontstaan en in 10 jaar tijd zijn er 85 scholen verspreid over het land aangesloten. Vanuit de stichting wordt onder andere de toelating van scholen geregeld, scholing aan docenten gegeven en vindt ook de controle op kwaliteit plaats. Ook de contacten met het ministerie lopen via de stichting. Zie voor meer informatie en achtergronden de website van de Stichting Technasium. Elk Technasium is onderdeel van een regionaal netwerk. Het Libanon Lyceum maakt deel uit van het netwerk Rijnmond.