Cathelijn van Wijngaarden
Else Jurrjens
Gracija Grabovac
Marianne Dil
Irene Wesdorp
Lidwine Loorbach
Safae Akhiat
Kimberly van Benthem
Hulp nodig?!
Wat doe je als je het even niet meer weet?
Kom in actie! Je staat er niet alleen voor! Stel je vraag of meld je aan.
Het schoolondersteuningsteam biedt ook online informatie aan, helpt je met vragen en regelt ondersteuning op maat.
Klik op één van de onderstaande rollen om informatie te krijgen en/of je aan te melden met een vraag.
Ik ben leerling, ouder/verzorger
Leerling
Aanmelden voor hulp bij het school ondersteuningsteam
Je gaat natuurlijk eerst naar je mentor. Hij of zij kent je immers al en kan met je meedenken. Voor problemen met planning en organisatie van je schooltaken is de mentor sowieso de juiste persoon. Voel je je niet zo vertrouwd met je mentor? Dan kan je je ook zelf bij het schoolondersteuningsteam aanmelden.
Je hulpvraag wordt wekelijks op een vast moment besproken door de Commissie Aanmelding Leerlingondersteuning. Na bespreking krijg je zo spoedig mogelijk antwoord via jouw e-mailadres. De aanmeldingen worden uiteraard in vertrouwen behandeld.
Vul het onderstaande formulier in om je aan te melden bij het schoolondersteuningsteam.
Chatten met hulpverleners
- Help ff
Alleen ‘s avonds bereikbaar, maandag t/m donderdag - Join us
Eenzaamheid bij jongeren - Kindertelefoon
Praten over van alles - Maak je keus
Over alcohol, roken, drugs, gamen en gokken - Jong&Out
Ontmoetingsapp voor LHBTI-jongeren - Grip op je dip
Vanaf 16 jaar, somberheid - Suïcidegedachten
Als je wel eens nadenkt over zelfdoding - Villa Pinedo
Praten met Buddy’s over de scheiding van je ouders
Online Trainingen
- Somberheid
Vanaf 16 jaar - Angst
Het programma ‘Vrienden’ leert je omgaan met sociale situaties - Faalangst
Coachingsprogramma voor bovenbouwleerlingen met faalangstgerelateerde klachten
Ouder/verzorger
De mentor is altijd het eerste aanspreekpunt als u als ouder/verzorger vragen of zorgen heeft over uw kind. De mentor kent uw kind en de klas van uw kind het beste.
U kunt hier de naam en het e-mailadres van de mentor vinden. Elk personeelslid heeft een e-mailadres dat begint met drie letters. Die vind u op deze lijst. Daarna tikt u @llr.nl in en heeft u het e-mailadres.
Wilt u na een gesprek met de mentor uw kind aanmelden bij het schoolondersteuningsteam? De mentor meldt uw kind aan. De commissie aanmelding leerlingondersteuning overlegt wekelijks en beslist welke ondersteuning, wanneer en door wie wordt ingezet. De betrokken ondersteuningsfunctionaris neemt contact met u op.
Ondersteuning bij opvoeden
Opvoeden is een verantwoordelijke taak. Gelukkig zijn er diverse instanties die u daarin kunnen helpen:
- Meedoen in Rotterdam: voor bijvoorbeeld een financiële bijdrage voor sport of cultuur, een fiets of een chromebook
- Youz is een GGZ aanbieder en helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die klachten of ernstige psychische of verslavingsproblemen hebben. De huisarts verwijst door als behandeling noodzakelijk is. Youz is beschikbaar voor vragen en advies. Het kan zijn dat u een specifieke vraag heeft of een situatie wilt voorleggen. Dan mag u altijd contact met Youz opnemen. Dit kunt u doen via de chat of door een mail te sturen naar preventie@youz.nl. Bij de chat is er een preventiemedewerker actief, welke deskundig is op het gebied van deze vraagstukken.
- Op puberenco kunt u meer informatie vinden over diverse middelen zoals: alcohol, roken, drugs, gokken en gamen. Ook vindt u hier tips over onderwerpen als opgroeiende tieners en groepsdruk.
- Voor jongeren is er ook een website waar zij terecht kunnen, namelijk Maakjekeus. Zij kunnen ook de chat functie gebruiken voor vragen en/of advies.
- Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek voor vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Met 51 locaties in de regio Rijnmond is er altijd een CJG bij u in de buurt. Vul de postcode in op de website van het CJG en zie direct de dichtstbijzijnde locatie. De jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, pedagogen en andere professionals staan voor u klaar. Dorine Brinkman is de jeugdverpleegkundige van het CJG die aan het Libanon Lyceum verbonden is. U kunt contact met haar opnemen via d.brinkman@cjgrijnmond.nl
Het CJG, maar ook uw huisarts en de schoolmaatschappelijk werker kan u doorverwijzen naar het wijkteam. Via De Vraagwijzer, het gratis loket van de Gemeente Rotterdam kunt u op diverse manieren uw vraag indienen.
In het wijkteam werken medewerkers van verschillende organisaties met elkaar samen om snel de juiste hulp dicht bij huis te organiseren. Denk aan opvoeden en opgroeien maar ook aan bijvoorbeeld geestelijke gezondheid, gedragsproblemen of ondersteuning voor jeugd met een beperking. - Uw huisarts is misschien niet de eerste instantie aan wie u denkt, maar vaak is deze persoon degene die het beste (en op korte termijn) kan beoordelen wat nodig is. Veel huisartsen hebben een praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH). Soms is dit een medewerker die gespecialiseerd is in kinderen en jongeren met lichte, veelvoorkomende psychische problematiek. Samen met de huisarts ondersteunt de POH-er deze doelgroep.
Ik ben mentor, teamleider, leerlingcoördinator
Ik heb een vraag of wil een leerling aanmelden bij het Schoolondersteuningsteam
Ik ben mentor/teamleider/leerlingcoördinator en heb een vraag of wil een leerling aanmelden bij het Schoolondersteuningsteam
Vul het onderstaande formulier in.
Ik wil zorgwekkend ziekteverzuim melden bij de jeugdverpleegkundige (JVK) van het CJG
Ik wil zorgwekkend ziekteverzuim melden bij de jeugdverpleegkundige (JVK) van het CJG
Let op: ouders moeten zijn geïnformeerd over het feit dat je gaat melden, omdat de JVK contact met hen zal opnemen
Vul het onderstaande formulier in.
Mentor/teamleider
Ik ben mentor/teamleider en heb een vraag of wil een leerling aanmelden bij het Schoolondersteuningsteam
Vul het onderstaande formulier in.
Leerlingcoördinator
Ik wil zorgwekkend ziekteverzuim melden bij de jeugdverpleegkundige (JVK) van het CJG
Let op: ouders moeten zijn geïnformeerd over het feit dat je gaat melden, omdat de JVK contact met hen zal opnemen
Vul het onderstaande formulier in.
Meer informatie over…
Leerproblemen
Wij nemen bij alle brugklasleerlingen een signaleringsdictee dyslexie af. Bij het vermoeden van een leerprobleem kan, na toestemming van de ouders, een uitgebreidere test worden afgenomen.
Heb je de diagnose dyslexie? Dan kun je in aanmerking komen voor extra begeleiding door de dyslexiecoach. De begeleiding is erop gericht jou zelfstandig te maken met betrekking tot jouw leerproces.
Leerlingen met een officiële diagnose dyslexie, ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en/of AD(H)D (Aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit) krijgen een faciliteitenkaart. Deze leerlingen hebben, indien mogelijk, recht op extra tijd bij toetsen (10 minuten per klokuur).
Passend Onderwijs
Elke school heeft de verantwoordelijkheid om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende onderwijsplek te bieden. Het Libanon Lyceum staat bekend om goed onderwijs en goede ondersteuning. Wij vragen daarom van u om bij de aanmelding open te zijn over eventuele diagnoses en onderzoeken. In het schoolondersteuningsplan vindt u meer uitleg over de invulling van passend onderwijs op het Libanon Lyceum.
Centrum voor Jeugd en Gezin
De schoolverpleegkundige is verbonden aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunt u terecht voor vragen over opvoeden, opgroeien, verzorging en gezondheid. De jeugdverpleegkundigen zijn te consulteren door leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers van de school.
Het CJG organiseert in de onderbouw gesprekken en neemt vragenlijsten af. Gespreksonderwerpen zijn dan bijvoorbeeld gezondheid, eten, slapen, vrije tijd, gedrag en puberteit. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 12 jaar worden een oproep van het CJG om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker.
Als leerlingen veel school verzuimen vanwege ziekte kan de verpleegkundige ze met hun ouders oproepen voor een gesprek. Gesprekken met de jeugdverpleegkundige zijn vertrouwelijk. De jeugdverpleegkundige neemt deel aan de overleggen van het Schoolondersteuningsteam, waarin zorgen over de ontwikkeling van de jongere besproken worden. Dit is in overleg met de ouders.
De schoolverpleegkundige, mevrouw D. Brinkman, is bereikbaar via d.brinkman@cjgrijnmond.nl
Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Het Libanon Lyceum is verplicht te werken met de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Het doel van deze methode is om kindermishandeling en huiselijk geweld te voorkomen en tegen te gaan. Het gaat erom dat er op tijd wordt gesignaleerd en dat er iets gedaan wordt met de signalen. Om te kunnen werken met de meldcode zijn de ondersteuningscoördinator en schoolmaatschappelijk getraind. Over het doen van een melding bij Veilig Thuis overlegt de ondersteuningscoördinator vooraf met de teamleider en informeert zij de conrector. De ouders /verzorgers van de leerling worden op de hoogte gesteld van de melding, tenzij dit niet mogelijk is in verband met de veiligheid van de medewerker, de leerling of anderen, of als redelijkerwijs gevreesd moet worden dat de leerling zich daardoor terug zal trekken uit het contact met de melder.
Privacy & zorg
Het leerlingvolgsysteem is alleen toegankelijk voor de begeleiders van een leerling in de school. Gegevens over leerlingen uit het leerling- en zorgdossier worden alleen binnen de school gebruikt. Voor alle duidelijkheid wordt vermeld dat de school met alle gegevens vertrouwelijk omgaat en dat de school geen informatie verstrekt aan derden zonder toestemming van ouders/wettelijk voogden. Van het vragen van toestemming kan worden afgezien in verband met de veiligheid van de leerling, van de beroepskracht of die van anderen.
Onze school is aangesloten bij het SISA-signaleringssysteem. Dit zorgt ervoor dat jongeren in Rotterdam die hulp nodig hebben, worden geregistreerd in een computersysteem waardoor hulpverlening beter kan worden afgestemd. Het signaleringssysteem heeft een privacyreglement zoals de Wet Bescherming Persoonsgegevens voorschrijft. De Wet Bescherming Persoonsgegevens bepaalt dat een leerling vanaf 16 jaar zelf toestemming mag geven aan de school voor het verstrekken van gegevens aan een ander. Als het gaat om een leerling van 12 tot 16 jaar die nog thuis woont, moet er gesproken worden met de ouders.