Audit Technasium

Op 8 april vond de audit plaats, eens in de 4 jaar moet elk Technasium een verantwoording afleggen over de kwaliteit van het onderwijs.

Om de kwaliteit van het Technasiumonderwijs op peil te houden en te verbeteren, werken Technasiumnetwerken in een 4-jarige cyclus, die bestaat uit een Netwerkvisitatie in jaar 1 en Collegiale Visitaties in jaar 3. De jaren 2 en 4 zijn er om de aanbevelingen uit de respectievelijke visitaties te implementeren, waarna de cyclus weer opnieuw begint. De laatste Netwerkvisitatie binnen Rijnmond vond plaats in maart 2021. De thema’s die toen centraal stonden, waren ‘Competentieontwikkeling’ en ‘Onderscheid Havo/Vwo’.

Inmiddels zijn we 4 jaar verder en is het voor het Netwerk Rijnmond opnieuw tijd voor een Netwerkvisitatie. In het afgelopen half jaar zijn de voorbereidingen daarvoor gestart en daar zijn opnieuw twee thema’s uit naar voren gekomen:

  1. Lokaal van de Toekomst
    De scholen binnen het netwerk hebben gezamenlijk inmiddels vele jaren ervaring met het werken in een O&O-lokaal. Daarbij is er is een grote verscheidenheid aan inrichting en gebruik van het lokaal door de verschillende scholen. De ervaringen van de scholen gaan we gebruiken door gezamenlijk op zoek te gaan naar antwoorden op de vraag:‘Wat is ervoor nodig om het O&O-lokaal optimaal in te kunnen zetten binnen het Technasium?
  2. Meerwaarde voor de School
    Het predicaat ‘Technasium’ krijg je als school, niet als sectie O&O. Toch blijkt het ingewikkeld om de voordelen van het zijn van Technasium breder in de school te benutten. Dat betekent uiteraard niet dat alle vakken op een O&O-achtige wijze als projectonderwijs ingericht moeten worden. Maar het betekent ook niet dat de sectie O&O als een geïsoleerd eilandje in de school moet opereren. De vraag die in deze sessie centraal staat luidt dan ook: ‘Op welke manier kan het zijn van Technasium / het geven van het vak O&O een meerwaarde hebben voor de hele school?’